Bursa’da Romangal Fabrikasına İtalyan modeli

Bursa'nın Muradiye semtindeki Romangal Fabrikasının bulunduğu alan turizme kazandırılıyor. İçinde 4 tescilli yapı ile eski Fransız Konsolosluğu binası da bulunan alan, İtalya‘daki tarihi alanlarda bulunan yapılar model alınarak yenilenecek. Osmangazi Belediyesi bölgeyle ilgili çalışmaları hızlandırdı.

Bursa’nın Muradiye semtinde bulunan Romangal Fabrikasının bulunduğu 1o dönümlük alan tüm müştemilatıyla birlikte Osmangazi Belediyesi’ne geçiyor.

Bursalıların eski “Kolsuz Faik” Fabrikası olarak bildiği, Faik Yılmaz İpek Ailesi‘nin mülkiyetindeki arazinin kamulaştırma ve tapu devir işlemleri bu ay tamamlanacak.

Olay gazetesi yazarı İhsan Aydın, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın konuyla ilgili açıklamalarını bugünkü köşesine taşıdı.

Başkan Aydın, Yılmaz İpek Ailesi ile anlaştıklarını ve hukuki pürüzleri giderdiklerini söyledi.

İTALYAN ÜNİVERSİTELERİ İLE TEMASA GEÇİLDİ

Aydın, “Bu ay tapu bize geçiyor. Bu konuda İtalya’dan Milano’daki Politeknik Üniversitesi ile temasa geçtik. İtalyan hocalarla uzaktan bir telekonferans sağlayacağız. Ayrıca bu konuda bir de çalıştay hazırlığı yapıyoruz” dedi.

İçinde 4 tescilli yapı ile eski Fransız Konsolosluğu binası da bulunan alanı turizme kazandırma konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Aydın, burada kafe, restoran, konaklama merkezi, sergi salonlarının da yer alacağını ve projenin bölgeyi komple canlandıracağını anlattı.

HİSAR’DAKİ ARKEOPARK YAKINDA AÇILIYOR

Bölgeyi İtalya‘daki tarihi alanlardaki yapıları da model alarak tıpkı İstanbul Bomonti ve Gazhane gibi bir merkeze dönüştürmek istediklerini dile getiren Aydın, “O bölge bizim seçim beyannamemizde söz verdiğimiz Old City, tarihi şehir projemize çok uygun. Yakında Hisar içindeki Arkeopark’ı da açıyoruz. Hisar’da Kale Otel yakınında 650 metrekarelik bir yerimiz var. Burayı da tıpkı Sümbüllü Bahçe gibi gelen ziyaretçilerin ve gençlerin faydalanacağı kafe ve restoran tarzı bir yer yapacağız” diye konuştu.

Romangal Fabrikası

19. yüzyılda inşa edilmiş bir dokuma fabrikasıdır. Başlangıçta Madam Brotte tarafından alınan yapı, sonra Yahudi asıllı bir Fransız olan Mösyö Romangal’ın mülkiyetine geçmiştir.

Fabrika alanı içinde Kaplıca Caddesi’ne cepheli konutta Romangal ailesi 1938 yılına kadar yaşamıştır. Yapı, bir dönem Fransız Konsolosluğu olarak da kullanılmıştır.

1938’de ise Mösyö Romangal tarafından Turgut Yılmazipek’in babası Faik Yılmazipek’e satılarak ipek üretimi devam ettirilmiştir.

Üç kattan oluşan yapının ahşap çatkılı ve tuğla dolgulu duvarları bulunmakta olup ahşap kırma çatısı kiremit ile örtülüdür.

Exit mobile version