Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte Bursa’da gezilecek yerler

Bursa’da gezilecek yerler sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Sizin için Bursa’da gezilecek yerleri derledik. İşte Bursa’da gezilecek yerler..

Bursa’da gezilecek yerler sorusu

Ekonomisi, coğrafi konumu ve yaygın ulaşım olanaklarıyla Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Bursa, tarihi ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor.

Uludağ’ı, Ulu Camisi, Ulu Çınarı ve nice güzellikleriyle nam salan Bursa yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Her yıl Türkiye’nin ve dünyanın birçok çok bölgesinden yola çıkan binlerce turist Bursa’ın güzelliklerini görebilmek için kente geliyor.

Biz de Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan “Bursa’da gezilecek yerler” listesini sizler için derledik. İşte Bursa’da gezilecek yerler.

1- ULU CAMİİ

Heybetli yapısıyla şehrin bir çok bölgesinden görülebilen Ulu Camii, Osmangazi ilçesinde, içinde Kapalı Çarşı’nın da bulunduğu tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin hemen yanında bulunuyor. Muhteşem işlemeleri olan, içinde havuz da bulunan caminin doğu kapısı bölgesinde Yavuz Sultan Selim tarafından hediye edilen Kabe örtüsü sergileniyor. Ulu Camii, Türkiye’deki Ulu Cami olarak anılan camilerin en büyüğü olma özelliği taşıyor. Ulu Camii, Osmanlı sultanlarından Yıldırım Bayezıd tarafından 1400 yılında inşa ettirilmiş. Camiye gelmek için Atatürk Caddesi’nden geçen halk otobüslerini ve İpek Böceği tramway hattını tercih edebilirsiniz.

2- TARİHİ BURSA KAPALI ÇARŞI

Bursa’dan ve çevre şehirlerden her gün binlerce insanın alışveriş yaptığı, Bursa’daki ticaretin kalbi sayılabilecek Kapalı Çarşı yüzyıllardır aynı canlılığını koruyor. Osmangazi ilçesinde Ulu Cami’nin hemen yanından başlayan çarşı, Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) ve Eski Bakırcılar çarşılarını bir arada barındırıyor. Geniz ürün yelpazesiyle bu çarşıya gelip de ihtiyacınız olan bir şeyi bulamama ihtimaliniz yok denebilir. Çarşı, Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılarak mevcut haline getirilmiş.

3- KOZA HAN

Kent merkezinde, Ulu Camii ile Orhan Camii arasında bulunan ve Sultan 2. Bayezid tarafından 1491 yılında yaptırılan Koza Han, etkileyici atmosferiyle Bursa’nın en çok turist çeken mekanlarından. Eskiden beri tüccarların uğrak yeri olan, koza pazarının kurulduğu iki katlı han, şimdilerde yerli ve yabancı turistleri cezbediyor. Yazın en sıcak günlerinde, geçmişin izlerini yansıtan hanın avlusundaki asırlık çınar ağaçlarının altında kahvenizi yudumlamak sizi bambaşka dünyalara götürüyor. Etkileyici bir görünüme sahip olan han, fotoğraf meraklılarını da bölgeye çekiyor. Yine Bursa’nın dünyaca ünlü ipeklerini bu hanın ikinci katında bulunan dükkanlardan temin etme imkanına sahipsiniz. Koza Han, 2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

4- ULU ÇINAR (İNKAYA ÇINARI)

Ziyaretçilerini devasa görüntüsüyle karşılayan çıkar, Çekirge semtinin üstünde, Osmangazi ilçesine bağlı İnkaya Mahallesi’nde bulunuyor. Uludağ’ın eteklerinde 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip çınarın çapı 3, yüksekliği ise 35 metre. Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri olan çınar 13 ana kola sahip. Çınarın altında kahvaltı yapıp çay, kahve içebileceğiniz bir mekan, çevresindeyse mahalle sakinlerinin satış yaptığı stantlar yer alıyor. Ağaç, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

5- OSMANGAZİ VE ORHANGAZİ TÜRBELERİ

Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osmangazi ve oğlu Orhangazi’nin türbeleri, kent merkezindeki Tophane Parkı’nın içinde yer alıyor. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen bölgenin içinde yer alan türbeler Osmanlı Devleti’nin kurucularına dua etmek isteyen çok sayıda vatandaşı ağırlıyor. Türbelerin içinde gün boyu Kuranı Kerim okunuyor. Osmangazi Türbesinin önünde ise alp kıyafeti giyen jandarma personelleri tarafından saygı nöbeti tutuluyor. Vatandaşlar, alplerin nöbet değişimlerini ilgiyle izliyor.

6- TOPHANE SAAT KULESİ

Osmangazi ilçesindeki Saat Kulesi, Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin de bulunduğu Tophane Parkı’nda yer alıyor. Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 29’uncu yıldönümü olan 1905 yılında açılışı yapılan 33 metre yüksekliğindeki kule, eskiden yangın kulesi olarak da kullanılmış. Yakın zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve ışıklandırılan kule, özellikle gece görüntüsüyle ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Yüksek bir noktada bulunan kule kentin bir çok yerinden görülebiliyor.

7- ULUDAĞ

Uludağ 2 bin 543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en yüksek yeri olma özelliği taşıyor. “Beyaz cennet” olarak da anılan Uludağ Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor. Uludağ, 5 yıldızlı otelleri ve modern kayak tesisleriyle her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Uludağ’a karayoluna alternatif olarak Yıldırım ilçesi Teleferik Mahallesi’ndeki istasyondan teleferiğe binerek de gidilebiliyor. Uludağ, yaz aylarında sıcaktan bunalan turistlere serin bir havada vakit geçirme imkanı da sunuyor.

8- CUMALIKIZIK

Bursa’nın doğusundaki Yıldırım ilçesinde yer alan Cumalıkızık, erken dönem Osmanlı vakıf köyü olma özelliği taşıyor. Cumalıkızık, Osmanlı sivil mimarisinin en etkileyici köy yerleşimini yansıtmaktadır. Köyün bilinirliği 2002 yılında burada çekilen ünlü oyuncuların yer aldığı “Kınalı Kar” dizisinin yayınlanmasının ardından zirveye çıkmıştır. Cumalıkızık, bu tarihten itibaren köyü ziyaret etmek isteyen vatandaşların akınına uğramıştır. Ziyaretçilerin yoğunluğu burada yaşayan vatandaşlara ekonomik anlamda önemli katkı sağlamıştır. Köyde bulunan restoran ve dükkanlarda vatandaşlara yöresel ürünler sunulmaktadır.

9- IRGANDI KÖPRÜSÜ

Irgandı Köprüsü, Bursa’nın Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini ayıran Gökdere’nin üzerinde bulunuyor. Tüccar, Hoca Muslihuddin tarafından 1442 yılında yaptırılan köprü, İtalya’daki Vecchio ile Rialto köprüleri ve Bulgaristan’daki Osma Köprüsü ile birlikte dünyadaki dört çarşılı köprüden biri olma özelliği taşıyor. Irgandı Köprüsü’ndeki dükkanlarda günümüzde hediyelik eşya satıcıları ve sanat atölyeleri yer alıyor. Köprü hoş görüntüsüyle ziyaretçilerini cezbediyor.

10- YEŞİL TÜRBE

Yıldırım ilçesinde yer alan Yeşil Türbe, Yeşil Külliyesi’nin içinde bulunur. Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılan türbe, adını, üretilmesi imkansız seramik olarak anılan mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik çinilerinden almıştır. Etkileyici bir görünüme sahip olan türbe, Bursa’ya gelen turistlerin uğrak noktasıdır. Türbede dokuz adet sanduka bulunur. Çelebi Mehmed’in sandukası ve mihrap kabartma sarı, lacivert ve beyaz çinilerle kaplıdır. Diğer sandukalar Çelebi Mehmed’in şehzadeleri Mustafa, Mahmud, Yusuf Çelebiler ile kızları Selçuk, Sittî, Ayşe, Hafsa Sultanlara ve sütannesi Dâye Hatun’a aittir.